Несовершенный вид fiillerde eylem devam ettiği için, fiil geçmiş, şimdiki ve gelecek zamanlarda çekimlenir. Ancak Совершенный вид'de eylem bitmiş olduğu için devam eden şimdiki zamanda fiil çekimlenmez.Yani Совершенный вид'de Şimdiki Zaman yoktur.
Fiil Sıfatlar şimdiki ve geçmiş zamanda , aktif ve pasif isimleri tanımlamak için kullanılır ve adından da anlaşıldığı gibi bu sıfatlar fiilden türetilirler. Örneğin okuyan çocuk, oturan adam, çalışan insan gibi.ПРИЧАСТИЕ ile ilgili dersimize buradan ulaşabilirsiniz.
Zarf fiil ; bir fiilin cümlede zarf görevinde kullanıldığı halidir. Genelde yükleme yöneltilen “nasıl” ve “ne zaman” sorularının yanıtıdır. Fiillere bağ fiil eki eklenerek yapılırlar.ДЕЕПРИЧАСТИЕ ile ilgili dersimize buradan ulaşabilirsiniz.
Животные околевали от холода, если не находили укрытие. (Hayvanlar sığınak bulamazlarsa soğuktan donarak ölüyorlardı.)
Без отопления люди могли околевать в таких суровых условиях. (Isıtma olmadan insanlar böyle sert koşullarda donarak ölebilirdi.)
Старые деревья постепенно околевали после необычно холодной зимы. (Yaşlı ağaçlar alışılmadık derecede soğuk bir kıştan sonra yavaş yavaş kuruyordu.)
Стадо околевало на открытом поле во время сильной метели. (Sürü şiddetli kar fırtınası sırasında açık alanda donarak ölüyordu.)
Птицы околевали на улицах, когда температура резко падала. (Sıcaklık aniden düştüğünde kuşlar sokaklarda donarak ölüyordu.)
Щенок околел в морозную ночь без укрытия. (Yavru köpek sığınaksız, donlu bir gecede donarak öldü.)
Несколько животных околели во время сильной метели. (Şiddetli kar fırtınası sırasında birkaç hayvan donarak öldü.)
Птицы околели, потому что не смогли найти пищу и тепло. (Kuşlar yiyecek ve sıcaklık bulamadıkları için donarak öldüler.)
Старое дерево околело после продолжительных заморозков. (Yaşlı ağaç uzun süren don olaylarından sonra kurudu.)
Без помощи спасателей люди могли околеть в заснеженных горах. (Kurtarma ekiplerinin yardımı olmasaydı insanlar karlı dağlarda donarak ölebilirdi.)